Om prägling och anknytningsmönster

Har du ständigt någon annan i tankarna och anpassar dig till den personen för att det ger ditt liv ett syfte, även om det dränerar dig?

Ett barn som växer upp med en obalanserad, dominerande eller känslomässigt avstängd förälder, eller i en annan orolig miljö, måste anpassa sig till dessa förhållanden. Mycket av barnets fokus kan ligga på att förebygga eller hantera obehagliga situationer eller incidenter. Till slut tänker, känner och agerar barnet instinktivt, på automatik, och fortsätter så även in i vuxenlivet. Detta kallas för prägling.

Den präglade vuxna har en förmåga att hamna i relationer som känns igen från uppväxten, och många beslut kan baseras på vad en annan person har för önskemål, behov och åsikter. Den präglade försöker sällan känna efter vad den själv behöver eller drömmer om, och missar att den kan behöva läka gamla sår för att komma vidare och blomma ut.

En viss typ av prägling leder ofta till ett visst beteende i förhållande till andra människor. Det finns en integrerad anknytningsteori som förenklat beskriver detta. Ett nyckelområde handlar om hur våra tidigare upplevelser får oss att undermedvetet anta saker om oss själva. Till exempel att vi inte duger, att vi kommer att bli övergivna, att vi inte är älskade, att det är något fel på oss och så vidare. Andra nyckelområden handlar om behov och förväntningar i relationer, känslomässiga mönster, gränssättningar, kommunikationsmönster och hur vi beter oss när vi behöver ta oss ur en jobbig situation.

Man pratar om att anknytningsstilen kan vara 1) trygg, 2) otrygg och undvikande, 3) otrygg och ambivalent eller 4) otrygg och desorganiserad.

  1. Med en trygg anknytningsstil har man lätt för att komma andra människor nära, man fungerar bra i långvariga relationer och trivs även bra i sitt eget sällskap.
  2. En otrygg och undvikande anknytningsstil innebär ofta att man är omtyckt och fungerar bra i ytliga relationer men håller en viss distans när man kommer närmare. Man kan dra sig undan när någon vill ha närhet och kan vara svår att komma inpå livet, beroende på att man har ett litet behov av sällskap eller ingen önskan om att ha det. Man kan även ha svårt för att lita på andra människor.
  3. En otrygg och ambivalent anknytningsstil ger intryck av att man har nära till sina känslor. Man kan ha många ytliga relationer, men en så stark önskan om mycket närhet att man skrämmer bort andra människor. Man kan även vara så rädd för att bli övergiven att man helt undviker nära relationer.
  4. Den som har en otrygg och desorganiserad anknytningsstil har haft en tuff uppväxt och kan ha svåra problem med relationer på flera sätt.

Om du vill förändra, utveckla eller avveckla en nära relation kan du behöva förändra hur du ser på dig själv och hur du kommunicerar med och relaterar till den andra personen.

Klicka här för att komma till avsnitten i kursen ”Dräneras du av en relation?”.